Laga hål & revor på regnkläder | Enkel guide i 3 steg

I stort sett alla regnkläder är idag av 100% polyester med ett yttermaterial av Polyuretan (förkortning PU). När det uppstår hål eller sprickor på regnstället lagar man det i några få enkla steg. I denna guide bjuder vi på tips och råd vid lagning av ditt regnställ.

Laga trasigt regnställ med självhäftande lagningslapp

Det vi ser på bilden är en regnjacka som fått ett mindre hål. Den absolut smidigaste form av lagning är med en självhäftande lagningslapp. Det finns en uppsjö varianter av lappar att välja mellan och den vi rekommenderar är en elastisk lagningslapp (självhäftande) som tål väta men även tuffare tag. Vid en lyckad lagning vill vi påstå att lagningen av hålet blir permanent.

Trasigt regnställ med hål
Hål i regnställ med yttermaterial av PU

Guide för hur du lagar ditt regnställ

  1. Rengör ytan du ska laga
  2. Runda hörnen på lagningslappen
  3. Klistra på och tryck fast

Rengör ytan runtom hålet

Normalt medföljer desinfektionsservetter när du beställer kraftigare lagningslappar av högre kvalité. Dessa använder du för att rengöra runtom hålet på regnstället som ska lagas. Tvätta noga överallt där lappen kommer klistras fast. Låt därefter ytan torka.

Desinfektionsservetter används vid rengöring innan lagning av regnställ
Rengör ytan noga med medföljande Desinfektionsservetter

Med sax rundar du hörnen på lagningslappen

När ytan du ska laga är helt ren och torr plockar du fram en vass sax och ditt paket lappar för lagning. Runda nu bort vassa kanter med saxen så att lagningslappen få optimalt fäste när den är påklistrad. Hörn med en vinkel på 90 grader får sämre förutsättningar att fästa ordentligt.

Lagningslapp där hörnen på lappen rundas med sax
Runda av spetsiga hörn på lagningslappen för bättre fäste

Klistra på lagningslappen

Snart är vi färdiga med lagningen. Det som nu återstår är att klistra fast lappen jämt och snyggt över hålet som ska lagas. Börja med att lossa en del av lappen och klistra dit biten som släppt från bäraren. Därefter drar du försiktigt av bäraren samtidigt som du klistrar på resterande del över hålet. Tryck hårt fast lappen med tummarna och se till att lappen sitter helt fast och att du inte ser några luftbubblor. Om möjligt rekommenderar vi att blåsa några sekunder med en hårtork (med full effekt) direkt på lappen. Detta mjukar upp klistret vilket gör att klistret får optimalt fäste. När lagningen är klar kan du använda regnkläderna men för bästa möjliga effekt rekommenderar vi lagningen vila över natten.

Transparent lagningslapp på lila regnjacka
Tryck fast hela lagningslappen mot regnjackan. Inga luftbubblor får finnas kvar när du är färdig.

Sammanfattningsvis

Att regnkläder får hår eller revor hör till speciellt om du använder regnkläderna under under äventyrliga former. Laga då hålen istället för att slänga och köpa nytt. Se bara till att välja rätt typ av lagningslapp med elastiska egenskaper och följ denna guide så bör du få en närmast permanent lagning.

Är du även intresserad av att få veta hur du lagar en luftmadrass, campingutrustning eller parasoll som fått hål? Då vill vi tipsa om Laga och reparera ett parasoll och Hål i luftmadrass. Stort lycka till med alla lagningar 😃

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen kommer vi att anta att du godkänner detta.