Laga hålet i dunjackan – Enkel guide i 4 steg

Nu när vi börjar närma oss hösten åker höstgarderoben fram med allt vad det innebär. Dunjackan är en gammal trotjänare som nu ser dagens ljus och med den även det där trasiga hålet. Att laga hålet i dunjackan innan hålet är för stort är något vi varmt rekommenderar då det är så enkelt när hålet är litet. 

Vad du behöver för att laga hålet i dunjackan

Att laga hål i dunjackan är inte alls svårt. Bäst av allt är att ta jackan till en skräddare men är hålet litet fixar du lagningen själv utan problem. Det du behöver, förutom dunjackan, är en sax och ett paket självhäftande lagningslappar.

  • En sax
  • Självhäftande lagningslapp

4-stegs guide i hur du lagar hålet i dunjackan

Steg 1: Rengör runtom hålet på dunjackan

Helst av allt ska dunjackan vara tvättad och ren. Är det inte möjligt kan du rengöra runtom hålet. Syftet med att rengöra är att lagningslappen får ett betydligt bättre fäste om tyget är rent. Låt därefter dunjackan vara helt torr innan du fortsätter.

Steg 2: Klipp bort överflödigt tyg och trådar

Ser du trådar som sticker fram kan du nu klippa bort dessa. Klipp så långt ner som möjligt utan att skada tyget du ska lappa. Detta gör du så att laglappen fäster direkt mot tyget som ska lagas.

Steg 3: Forma lagningslappen

Forma en bit laglapp något större än hålet du ska laga. Laglappen ska vara tillräckligt stor för att hela hålet ska täckas men du vill inte att laglappen ska vara alltför stor. I detta moment rekommenderar vi varmt att du använder en vass sax. 

Steg 4: Klistra på lagningslappen

Därefter lossar du lagningslappen från bäraren och klistrar på din formade laglapp direkt över hålet. Tänk på att massera ut (eller dra ut) möjliga luftbubblor om sådana uppstått. Laglappen ska ligga direkt mot jackans tyg. Låt nu laglappen torka in gärna en timme men helst ett dygn för bästa möjliga resultat. 

Lagningslappar att välja

På Laglappen.se finner du ett stort utbud lagningslappar för dunjackor i över 18 olika färger. Dessutom finns flera nyanser av blått och svart vilka båda är populära färger på dunjackor. Men du kan även finna röda lagningslappar och såklart gula, beiga, vita och gröna lagningslappar.

Är du också intresserad av att laga hål i luftmadrass eller hål i uppblåsbara badmadrasser har vi tips i tidigare blogginlägg.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen kommer vi att anta att du godkänner detta.