Miljövinster ♻️ med att laga kläder istället för att slänga

Svenskar eldar upp 75 000 ton textil varje år

Enigt Naturvårdsverket slänger vi svenskar 7,5 kg textiler per person och år. En stor del av dessa kilon slängs som restavfall och eldas upp. Värre är att ungefär hälften av all textil vi förbränner är i sådant skick att de kan fortsätta användas.

Vi slänger alltså stora mängder kläder för att vi anser att de inte längre är snygga. Eller för att kläderna har några mindre slitningar eller hål.

Problemet med att elda upp kläder

Problemet med detta beteende är att vi förbrukar naturens resurser som om de vore oändliga. Om vi istället återanvänder eller återvinner kläder minskar vi förbrukningen av resurser samtidigt som vi spar pengar, tid och minskar miljöbelastningen.

EU Avfallstrappa
Bilden illustrerar avfallstrappan.

Högsta trappsteget: Minimera inköp av nya kläder

Om vi tänker oss att vi avstår att handla nya kläder minimerar vi mängden kommande avfall och vi är på det översta steget i Avfallstrappan.

Andra trappsteget: Återanvänd kläder

Väljer vi istället att återanvända genom att laga eller fixa till kläderna genom Upcycling minskar vi också mängden avfall. Belastningen på miljön minskar. Genom att exempelvis lappa trasiga byxor blir byxorna fina igen och vi slipper slänga och köpa nytt.  Men vi kan också reparera tältdukar, jackor, sovsäckar och andra syntetmaterial med laglappar – allt behöver inte slängas så fort!

Tredje trappsteget: Återvinn kläder

Att återvinna kläder och andra textiler gör att vi återvinner delar av materialet. Efterfrågan på nya råvaror minskar och därmed minskar belastningen på miljön. På återbruken runtom i landet finns det normalt stationer där du kan lämna in begagnade kläder för återvinning. Att återvinna kläder kan vara miljönytta men behöver inte vara det. Bäst för miljön är att laga kläder och återanvända. Så är det idag men kommer säkert förändras med tiden.

Fjärde trappsteget: Energiåtervinn kläderna

Sämst är att utvinna energin från kläderna. Detta är otroligt slösaktigt då energin som alstras från framförallt bomullskläder är mikroskopisk i förhållande till mängden energi det kostar att framställa nya byxor. Samtidigt så uppstår nya restavfall i form av luftföroreningar och slaggprodukter.

Femte trappsteget: Deponera kläderna

Detta görs inte längre i Sverige då deponier endast används för sådant material som inte kan tas om hand i ett tidigare trappsteg. Textil hanteras i tidigare trappsteg.

Avslutningsvis: Att laga kläderna är smartas!

Att förenkla för människor att lappa och laga sina kläder är den bakomliggande drivkraften till Laglappar.se. Vi tror på idén att förenkla genom att göra smarta laglappar av hög kvalité lättillgängliga på vår webbshop och erbjuda låg frakt. . Att förenkla bidrar vi också med genom att tillhandahålla ett stort urval snygga laglappar där laglappar stryks på kläderna – enklare än så blir det inte.

I framtiden är planen även att utöka sortimentet med fler laglappar och andra verktyg för reparation av kläder. 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *