Testar självhäftande lappar

Självhäftande lappar att klistra på över hål eller revor är ett populärt val för många som vill lappa och laga. Dels finns självhäftande lappar i flera färger men framförallt är det ett enkelt sätt att laga. Men fungerar det?

Fungerar självhäftande lappar?

Vinterjacka med självhäftande lagningslappar
Packtejp klistras fast på en vinterjacka med självhäftande lagningslappar i syfte att testa klistrets förmåga. Släpper lapparna när tejpen dras bort?

Absolut fungerar lappar att klistra på. Men beroende på finns det mer eller mindre bra lappar för ditt ändamål. Problemen vi ser med självhäftande lappar är att vissa typer av lappar lättare släpper runtom kanterna. När detta händer behöver inte nödvändigtvis lagningen vara dålig men det ser inte speciellt bra ut. Dessutom finns det en risk att lappen fortsätter att släppa om det väl börjat.

Vad beror det på att vissa lappar släpper lättare än andra?

Framförallt har det med hur klistret reagerar på materialet som lappas men även kvalitén på klistret. Vissa lappar har helt enkelt svårare att fästa på vissa typer av material. Dessutom har vissa klister svårare på vissa typer av väv. Om du tänker dig en kraftig ryggsäck för vandring, en overall eller en arbetsbyxa. Dessa tyger är av en speciell väv, något kraftigare och är inte heller jämn. Denna ojämnhet lämnar utrymme för luftbubblor vilket är dåliga förutsättningar för lapparna att fästa.

Hur testas lapparna

Overall med lagningslappar spolas med kallt vatten
Testar självhäftande lappar på en overall. Släpper lapparna när overallen blivit genomblöt?

Senaste året har vi provat mängder med lappar på mängder av tyger i flera olika situationer. Förutom våra egna tester har vi tagit del av en uppsjö omdömen och samtal med våra kunder. Feedbacken från våra kunder har varit enormt värdefull.

Feedback från våra kunder men även pga våra egna erfarenheter har vi sedan en tid tillbaka börjat utforska nya typer av lappar. Planen är att fasa ut allt som inte är av tillräckligt hög kvalité.

På bilden här har vi en overall med flera olika material på skalet. Utöver material har vi flera väv. Som om inte det vore nog är vissa material behandlade. Vad vi gjort här är att vi lappat med flera olika lappar och låtit härda i 24 h. Därefter spolade vi overallen direkt mot lapparna i 60 sekunder med kallt vatten och högt tryck. Overallen blev genomblöt och fick därefter torka i 24 h.

Detta test är ett extremare test och vi ville se om vi kunde skilja agnarna från vetet. Hur reagerar klistret som utsätts för en stor mängd vatten under lång tid?

Detta test var intressant då det gav mycket information. 50% av lapparna släppte  och 50% klarade testet utan problem.

 

En vindjacka spolas med kallt vatten i syfte att testa lapparnas självhäftande egenskaper
Testar självhäftande lappar på en vindjacka. Kommer kanterna lossna efter att lapparna blivit genomblöta?

Här har vi en ytterligare bild på ett liknande test. Samma lappar och samma förutsättningar men nu på ett annat material. Det vi ser nu är en vindjacka med ett syntetmaterial. Väven är mer jämn och något glansig. Jackans spolades i 60 sekunder, med högt tryck i kallt vatten. På detta material klarade alla lappar testet men samma lappar som ovan började släppa i kanterna. Att en lapp släpper i kanterna behöver inte betyda att hela lappen kommer att släppa men det ser inte snyggt ut.

Resultat av testerna

Vi är i slutfasen av alla våra tester och en sammanställning kommer inom kort. Det som återstår är ett test där vi med hjälp av en dynamometer ska dra bort lapparna i syfte att mäta kraften i limmet.