Historien bakom laglappen
För inte speciellt många år sedan kunde varenda mamma sy, lagga och lappa kläder. Denna färdighet besatt kvinnorna av nödvändighet. Man hade helt enkelt inte råd att handla nya kläder så snart det uppstod ett litet hål på byxan som snart kunde förstöra plagget helt.
Men i takt med att textilindustrin utvecklats har priserna fallit. Därmed är syfärdigheter inte längre lika viktigt som förr utifrån ett ekonomiskt perspektiv. Men utifrån ett miljöperspektiv har det blivit desto viktigare att vårda det vi redan har genom lagning och lappning. Därmed ser vi starkt ökad trend mot att ta hand om det man redan har istället för att konsumera mer.
Vad en laglapp är?
En laglapp är en bit material normalt av något sorts tyg som har till syfte att täcka och laga hål på byxor eller andra plagg. En laglapp kan även vara av ett syntetiskt material som nylon som kan lappa andra syntetiska material. Ett syntetiskt material är ett kemiskt framställt material normalt från olja.

En traditionell laglapp sys på kläderna. För den händiga är det inga problem att sy på men många av oss idag har inte tillgång till vare sig sytillbehör eller symaskiner. Men kan man sy, har tillgång till symaskin och extra tyger kan man utan större problem sy ihop och lappa ett par byxor själv. För alla oss andra är det strykbara laglappar som gäller.
Vad är en Stryka-på Laglapp?
En stryka-på laglapp har två sidor precis som en traditionell laglapp. Ena sidan (ovansidan) består av ett tygmaterial vilket normalt är av bomull. Lappen kan vara av olika material, olika färger och av olika mönster. Stryklappens baksida däremot har en heltäckande limbeläggning som aktiveras av värme. Det är alltså denna limbeläggning som gör sykunskaperna av underordnad betydelse.