Vilket textillim är bäst?

Textillim är ett lim som är användbart för att foga samman tyg. Lim för tyger kan fungera som ett alternativ till att sy men kan även vara ett smart komplement för dig som använder synål och tråd.

I detta inlägg ska vi kort gå igenom övergripande skillnader mellan olika slags textillim. Dessutom kommer vi ge dig en checklista så att du enklare kan hitta det bästa textillimmet för dina behov.

Gütermann textillim på ett par blå jeans
Bra textillim för denim, bomull, linne, ull men även pyssel av olika slag

Textillim för permanent respektive temporär fogning

Det finns i huvudsak två slags textillim. Dels har du temporära lim och dels har du mer permanenta textillim. Som du säkert kan gissa dig till är ett temporärt lim ett lim som fogar samman två stycken tyg tillfälligt. Sådana lim är bra om du exempelvis ska sy fast en byxficka för att sedan enklare sy med större precision.

Ett permanent lim å andra sidan är ett textillim som syftar till att sammanfoga två tyger mer permanent. Ett särskilt praktiskt användningsområde är när du vill lappa ett par byxor utan att använda nål och tråd. Dessutom kan det vara intressant vid hemslöjdsarbeten men även pyssel.

Checklista som hjälper dig jämföra textillim

Det är frestande att köpa första bästa textillim man kommer över. I många fall fungerar det men i andra fall kan det vara värt att förstå skillnaderna mellan olika slags lim. Beroende på flera faktorer finns det olika egenskaper du bör ta hänsyn till i ditt val. Här nedan får du en checklista som hjälper dig jämföra textillim mot varandra.

1. Användningsområde

Vad ska du använda limmet till? Är syftet att fästa ett tygstycke mot ett annat för att sedan sy? I så fall är det ett temporärt textillim du söker. Är istället syftet att använda textillimmet för att slippa sy? Då ska du välja ett mer hållfast lim.

2. Limmets stryka

De allra flesta textillim för permanenta vidhäftning fungerar som utlovat. Följer man tillverkarens instruktion är vår uppfattning att många textillim håller det dem lovar. Styrkan i limmet spelar ju mer eller mindre roll. Ska du exempelvis använda textillim för att lappa barnens byxor – utan nål och tråd – är styrkan särskilt intressant. Ska du istället använda textillim för pysselprojekt minskar behovet av starkare vidhäftning.

3. Torktiden

Torktiden är en faktor, beroende på användningsområde, som är mer eller mindre intressant att ta hänsyn till. För vissa projekt är det avgörande och i andra fall inte. Är det viktigt med ett snabbtorkande textillim kan vi exempelvis rekommendera Gütermann´s snabbtorkande textillim.

4. Maskintvätt

En del lim kan maskintvättas och andra inte. Är syftet att använda limmet till pyssel spelar detta inte någon roll. Ska du använda limmet för att limma fast en byxficka kan det vara en avgörande faktor. Som sagt, du vet bäst vad du ska använda limmet till så se till att undersöka även detta om det kan vara av betydelse för dig.

5. Pris

Textillim säljs i flaskor men även tuber i olika storlekar. Limmen kommer i flera prisklasser men brukar normalt kosta mellan 50-100 kr. Jämför alltid priset per gram då det ger en mer rättvisande bild. Är pris en viktig faktor rekommenderar vi dig att jämföra priset på jämförbara produkter på olika sorters prisjämförelsesajter. Om du köper ditt textillim för kläder online bör du även  inkludera frakten i priset när du jämför.

6. Miljöaspek

Sist men absolut inte minst är miljöaspekten. Som så mycket annat vi konsumerar påverkar det vår miljö men kan även påverka vår hälsa. Textillim sorteras som farligt avfall och behandlas därefter på särskilda anläggningar för farligt avfall. Vårt bästa tips är att inte handla mer lim än vad du tror dig behöva. Det är inte heller lönt att köpa mängder då textillim försämras över tid. På Laglappen kan du beställa en liten praktisk tub textillim på endast 20 gram. En sådan tub räcker väl till ett hushåll utan problem.

Det bästa textillimmet

Ska du använda textillim för att laga exempelvis kläder ställer det andra krav på textillimmet än om du ska foga ihop textil i ditt pysslande. Det bästa textillimmet kan därför variera beroende på användningsområde. För att du ska finna det bästa textillimmet för ditt behov rekommenderar vi att du jämför limmens egenskaper mot varandra. Med denna checklista hoppas vi att du nu enklare kan hitta det bästa textillimmet för ditt behov.

En tanke om “Vilket textillim är bäst?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen kommer vi att anta att du godkänner detta.