Lappa dina Leggings/Tights

Leggings köper man billigt på många handelsplatser. Det är billigt att köpa nytt men bättre om vi tar hand om det vi redan har. I detta inlägg visar vi ett förslag på hur du snabbt, enkelt och billigt kan laga hål i ett par leggings/tights med lappar.

Lappa Leggings

Leggings är ofta stretchiga och kan vara av tunt material. Materialet i leggings är ofta en blandning av bomull och andra syntetmaterial. Normalt går leggings sönder relativt fort och ju tidigare du lappar desto bättre.

Beroende på dig kan du antingen stryka på ett passande tygmärke eller lappa med en bit laglapp i polyester. Är du ute efter att maskera rekommenderar vi en laglapp i polyester i lämplig färg. Är det istället ett par tights barnen har på sig går det fint och enkelt med ett kul tygmärke.

Tights som ska lagas

På bilden nedan ser vi ett par tights som ska lagas. Det har uppstått ett mindre hål och vi vill gärna laga hålet innan det blir större.

Tights/Leggings med hål
Tights med hål som ska lappas

Bilden illustrerar laglappen i förpackningen och därefter ser vi laglappen utplacerad längs med byxan. Laglappen är tunn och det ger möjligheten till stretch. Vad som är bra att känna till är att laglappen för stretchiga leggings har ett skimrande inslag. Skimret är från limmet och är inte permanent. Det försvinner så snart du pressat fast laglappen med strykjärn.

Laglapp i polyester att laga tunna tyger med
Laglapp av 100% polyester. För lagning av tunna tyger.

 

Påstrykbar laglapp polyester svart
Svart laglapp polyester att stryka på tunna tyger

Vi hämtar en sax och klipper ut en bit laglapp och rundar hörnen med saxen. Vi klipper ut en bit som är större än hålet som ska lagas så att laglappen får fäste i tyget. Använd gärna en vass sax då det annars blir svårt att klippa i lappen.

 

Innan vi värmer fast laglappen har vi placerat biten laglapp med den stretchiga sidan längs med byxan. Därefter värmer vi fast laglappen enligt instruktionerna.

Resultatet av lappade tights/leggings

För detta inlägg har vi valt en svart laglapp men det finns flera färger att välja mellan. Vi valde dessutom att stryka fast laglappen på utsidan. Det går lika bra och kanske till och med är bättre om laglappen stryks på innersidan.

 

För bästa resultat rekommenderar vi även några stygn för extra styrka. Låt laglappen svalna och därefter är tightsen redo att användas igen.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *