Bästa lagningslappen för Camping & Friluftsutrustningen

Vi som gillar friluftsliv vet att flera prylar vi har med oss på camping eller vandring kan få hål och därmed tappa sin funktion. Speciellt gäller det friluftsutrustning med tunna och lättare material – exempelvis sovsäckar, tältdukar och uppblåsbara liggunderlag.

Hål på camping- och friluftsutrustningen lagar du snabbast och bäst med självhäftande lagningslappar. Men vilket lagningslapp är bäst för camping och friluftsprylarna?

Olika sorters lagningslapp för campingutrustningen

Det finns flera olika självhäftande lagningslappar att välja mellan. De allra flesta lappar vi testat under extremare förhållanden är bra till en början… innan lapparna börjar lossna i kanterna. Därefter är det kört då luft, fukt och vatten kan ta sig in under lappen vilket gör att lappen delvis eller helt släpper taget.

Lagningslappar av elastiskt material

Till skillnad från enklare lagningslappar med stumt material hittar vi lappar med elastiska egenskaper. Förmågan att klistra fast är även mycket hög på olika sorters material. Dessutom tål klistersidan att bli genomblöt utan att tappa sin funktion. Det är helt enkelt lagningslappar för permanent lagning av friluftsutrustningen.

Test av lagningslapp för campingutrustningen
Dragtest där vi ser att lagningslappen expanderar med avfallspåsen utan att tappa greppet. Hålet som lappats öppnar sig.

På bilden ovan ser vi en elastisk lagningslapp påklistrad på en blå avfallspåse av kraftigare plast. Lappen sitter på och håller samman ett hål vi själva skapat. Med kraft drar vi isär påsen och krafter uppstår åt vardera håll. Spänningen är stor och den elastiska lappen gör sitt jobb genom att expandera utan att tappa greppet. Kraften töjer däremot upp hålet som nyss lappats.

På bilden nedan ser vi tydligt hur den transparenta lappen är intakt. Dessutom ser vi att hålet som lagats sjunkit tillbaka till sin ursprungliga form. Runtomkring lappen är avfallspåsen deformerad. Dessa två bilder visar alltså tydligt nyttan med en anpassad lagningslapp för dig med krav på hållbarhet, elasticitet och självhäftande egenskaper av hög kvalité.

slitstark självhäftande
Ingen påverkan på hålet eller lagningslappen efter test av lappen. Däremot ser vi hur plasten runtomkring blivit deformerad.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis gäller att den bästa lagningslappen för camping & friluftsutrustningen är våra lappar av elastiskt material. Är du även intresserad av hur du lagar hål på campingutrustning rekommenderar vi inlägget “Hål i luftmadrass“. Inlägget diskuterar hur ett hål i en luftmadrass lagas. Principen är dock densamma oavsett material som lagas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *