Hål i Luftmadrass | Vilken lagningslapp?

Att få hål i en luftmadrass är något frustrerande – speciellt om luftmadrassen varit sparsamt använd. I detta inlägg reder vi ut vilken lagningslapp du ska använda men även hur du lagar hålet i luftmadrassen. 

Vad är en lagningslapp av nylon?

En lagningslapp består av två sidor. Den ena sidan är av nylon och den andra sidan består av klister. Sidan med klister kommer på en bärare. Det som framförallt skiljer olika självhäftande lagningslappar åt är förmågan att fästa men även färg, mängd och utförande.

Beroende på användningsområde spelar förmågan att fästa mer eller mindre roll. Om det exempelvis uppstått hål på en gummibåt eller luftmadrass ställs såklart högre krav på lagningslappen än om ett paraply eller dunjacka ska lagas.

Olika typer av självhäftande lagningslappar

Är luftmadrassens yttre av nylon är det enkelt att laga ett hål med en prisvärd lagningslapp från Pronty . Detta paket består av ett ark på 10 x 20 cm. Du kan alltså klippa ut passande bitar själv. Prontys lagningslappar är enkla att jobba med och ett paket räcker till flera lagningar.

Pronty - Självhäftande Lagningslapp. Blå
Ett blad självhäftande lagningslapp med storleken 10×20 cm

Ett alternativ till Prontys paket är små redan färdigformade lappar från Gold-Zack. Paketet består av 5 självhäftande laglappar i praktiska storlekar. Här finner du alla självhäftande lagningslappar av nylon

Lagningslapp Luftmadrass
Färdigformade bitar att laga hål i luftmadrass

Är du ute efter en enkel, snabb och i många fall mer tillfällig lagning fungerar ovanstående laglappar bra. Är du ute efter en mer permanent lagning rekommenderar vi Tear-Aid för luftmadrass. Fördelen med Tear-Aid är att lagningslapparna är elastiska och fäster enormt bra bara man följer instruktionerna.

 

Laga hål i luftmadrassen

När du beställt hem din lagningslapp är det bara att börja laga hålet på luftmadrassen. I denna guide visar vi steg för steg hur du lagar hål i madrassen med Tear-Aid. Samma principer du finner i denna guide gäller även andra uppblåsbara leksaker och pooler. 

I detta fall har det uppstått två större hål överst på badmadrassens kudde. Hålen kom till från en olycka där man lyckas skära ner en kniv genom en kartongbit och där badmadrassen låg under kartongbiten.

Luftmadrass med hål som ska lagas
Luftmadrass med hål som ska lagas

Hålen är ännu inte för stora vilket gör det enkelt att laga med en lagningslapp. Om hålen varit större kanske det inte går att laga alls men ser det ut att fungera ska man ge det en chans. I detta fall är vi övertygade om att det går.

Rengör ytan runtom hålet

Till att börja med tvättar vi ytan runtomkring hålen med desinficerande våtservetter. Öppna förpackningen och ta ut servetten. Därefter gnuggar du rent ytan runt och över hålet. Servetterna ingår i paketen från Tear-Aid. Nyttan med att desinficerande våtservetter är att ytan som tvättas rengörs på djupet vilket gör att lagningslappen får ett betydligt bättre fäste.

Rengör luftmadrassen
Rengör runtom hålen som ska lagas

Klipp till passande bitar och runda hörnen

När ytan som ska lagas är ren, fri från fett samt torr är det dags att ta fram lagningslappen. Ta nu fram saxen och klipp ut en bit några centimeter större än hålet du ska laga. Därefter klipper du till och rundar hörnen. Är hörnen för kantiga är risken stor att kanten slits upp och lagningen brister.

Klipp ut bitar från lagningslappen
Klipp ut passande bit och runda till hörnen innan du klistrar på

Klistra på

Nu lossar du lappen från bäraren och klistrar på lappen över hålet. Var noga när du klistrar på lagningslappen så att det inte uppstår luftbubblor mellan lagningslappen och luftmadrassen. Om det uppstått luftbubblor kan du pressa ut bubblorna med tummen. Arbeta sedan in lagningslappen mot luftmadrassen.

Lappad luftmadrass
Klistra på laglappen över hålet och låt torka.

Låt torka

Nu är luftmadrassen lagad och går att använda men vi rekommenderar att låta lagningen sjunka in en timme – gärna ett dygn för bästa möjliga resultat.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen kommer vi att anta att du godkänner detta.