Fixa trasiga jeans billigt med smarta laglappar!

Att fixa jeansen snyggt och billigt kan vara enklare än du tror. Hemligheten är laglappar med stark limbeläggning.

I detta inlägg visar vi att vem som helst kan fixa jeansen utan några förkunskaper. Det enda du behöver är ett:

  • Strykjärn
  • Strykbräda
  • Matchande laglapp

Du behöver alltså ingen symaskin, förkunskaper, textilklister eller sytråd.

Vilka jeans kan man fixa till?

Du kan fixa till alla typer av jeans, i olika modeller och vilka färger du vill. Det finns påstrykbara laglappar för alla typer av jeansmaterial. Jeans består normalt av bomull men kan även innehålla elastiska materia som elastomultiester, polyester, elastan och andra kemiskt framtagna material. Oavsett fungerar det utmärkt att lappa med laglappar av bomull.

Vilka hål kan man fixa på jeansen?

Små laglappar i jeans fyra olika färger
Åtta små laglappar i fyra olika nyanser

Man kan fixa vilka hål som helst på jeansen genom att stryka på en laglapp. Däremot finns det gränser för hur stort hålet får vara. Om hålet blivit så stort att du med lätta nypor kan riva hålet större så är hålet nu för stort för att lappa med en strykbar laglapp. Då måste du sy ihop tygen. Men har det uppstått en reva, en större slitning eller ett mindre hål så finns det ingen enklare sätt att fixa det på än genom en laglapp som värms på med strykjärn.

Kan man stryka laglappen varsomhelst på jeansen?

Du kan såklart men det finns vissa områden på plagget som vi inte rekommenderar att du stryker på laglappar. För att laglappen ska få ett bra fäste behöver ytan du stryker fast laglappen på vara jämn. Om ett hål eller reva uppstått vid en sömnad på plagget så är det inte jämt och det finns då ingen chans att en påstruken laglapp kan fungera långsiktigt. En sömnad är alltså där två delar sytts ihop eller sammanfogats. Men förutom detta område så går det att stryka på jeanslappen varsomhelst på jeansen.

Sömnad på blå jeans
Jeans söm

 

Hur stryker man på laglapparna på jeansen?

För en mer detaljerad beskrivning rekommenderas tips för hur du stryker på laglappar på jeansen. I praktiken är det inte svårare än att ta fram byxorna du vill laga och klipp bort eventuella fransar. Värm strykjärnet. Hög värme för bomull. Ingen ånga. Därefter lägger du en laglapp över hålet o stryker fast laglappen. Det tar ca 45 sekunder. När du stryker så tillsätt även ett tryck så att limbeläggningen smälts ner i jeanstyget ordentligt.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *