Guide: Smarta Prylar för Lagning av Kläder & Skor

I denna guide får du tips & råd om smarta prylar för lagning av kläder och skor.  Klicka på rubrikerna här under och läs om vilka produkter vi rekommenderar för lagning av olika prylar.

Laga hålen i Kläderna

Laglapp i blå jeansfärg i polyester
Laga hålen i kläderna

Har byxorna fått hål igen? Med lagningslappar för kläder är det enkel att laga hål och revor. Dessutom finns det flera lagningslappar att stryka på olika sorters material. En stryka-på laglapp är en tygbit med två sidor. En tygsida och en limsida. Limsidan placerar du över hålet och stryker sedan på laglappen. Att stryka på en laglapp går fort och enkelt och bäst av allt förlänger det livslängden på plaggen. Är det jeans du vill laga finns det stryka-på lappar för det. Är det istället andra typer av plagg finns här härliga färger att välja mellan.

 

Laga hål i Dunjacka, Tältduk eller Overall

Vi har olika självhäftande lagningslappar för små hål och revor anpassade för dunjackor, tältdukar och overaller. Lagningslapparna kommer i en mängd färger och är lättarbetade. Självhäftande reparationslappar kommer normalt i ark i storleken 10×20 cm. Denna storlek är bra och räcker till flera lagningar. Klipp ut önskad storlek och klistra lagningslappen över hålet. Se först till att ha en torr och rengjord yta för bästa lagning.

Söker du istället kraftigare lagningslappar för tuffare lagningar rekommenderar vi dig att titta på våra elastiska lagningslappar. Dessa är inte bara kraftigare, de är även elastiska. Dessutom fäster lapparna på flera sorters material. Som om inte det vore nog tål lapparna rikligt med vatten även på klistersidan. Alltså är lagningslapprna idealiska för overaller, tältdukar, parasoller och markiser.

Laga hålen i Sportkläderna

Att sportkläderna tar stryk känner alla till som regelbundet utövar någon motionsform. Idrottskläder och liknande sportkläder är ofta tillverkade av elastiskt material och inte sällan av polyester. När hål eller slitningar uppstår har vi passande laglappar att stryka på dessa material. Laglapparna är tillverkade av 100% polyester och värms fast med strykjärn. Laglapparna sitter hur bra som helst och klarar tvätten utan problem. Se till att följa instruktionen men ta även hänsyn till materialets stryk- och tvättråd.

När Byxorna blivit för små

midjeförlängare
När byxorna blivit för små

Under vissa perioder kan vi alla växa runt midjan. Ofta är det frågan om tillfällig viktuppgång. Ett par alldeles för åtsittande byxor är inte särskilt bekvämt varför man lätt slinker iväg och shoppar ett par nya byxor. Problemet med det är många. Dels anpassar man sin garderob för en tillfällig uppgång vilket är dyrt och mindre miljövänligt. Ett annat problem är att man undermedvetet accepterar uppgången genom att konsumera sig till sin nya vikt.

Istället för att köpa nya byxor kan man förlänga midjan en eller ett par storlekar genom flexibla midjeförlängare. Superenkla, populära och snygga. En bild säger mer än tusen ord och denna bild säger det mesta om hur det fungerar och ser ut.

När Blixtlåsets Löpare gått sönder

När löparen på dragkedjan gått sönder är det lätt att tro att hela blixtlåset måste bytas ut eller att lagningen känns dyr och eller tidskrävande. Det har varit sant i flera år men nu kan man enkelt byta ut löparen på ett mycket enkelt och smart sätt. Klipp helt enkelt bort den trasiga löparen med en tång och knipsa fast den nya. Det finns flera olika storlekar så vi säljer ett paket om 5 olika storlekar vilket gör att du träffar rätt.

När Blixtlåshänget gått sönder

Laga dragkedjans löpare med smart lösning

Det händer inte så ofta men det händer att själva hänget (den där biten du drar i på dragkedjan) går sönder. Det gör det svårt att öppna och stänga blixtlåset. Detta löser man idag jätteenkelt med ett smart designad blixtlåshänge. Börja med att klippa bort det gamla hänget med en tång och därefter hänger du fast det nya. Konstruktionen är smart utformad och du öppnar själva öglan genom en liten tagg och sedan hakar du fast öglan när hänget sitter. Enklare reparation finns inte. Blixtlåshänget finns i olika färger och form.

När Skosulan börjat släppa

RubberFix Reparationssats, spatel, slippapper
Laga skosulan eller gummisulan

Att skosulan släpper händer mer ofta än sällan. Skosulor som släpper är framförallt vanligt på barnens skor men även skor för oss vuxna. Att sulan släpper, skon börjar gå sönder eller att det uppstår hål i skon går i väldigt många fall att reparera själv. Lösningen heter RubberFix. Det är ett klibbigt lim som när den härdar påminner mer om silikon än lim. Den känns mjuk, är elastisk och fäster på både läder, gummi och tyg. Se till att följa instruktionen och låt torka i 48 timmar så har kan du fortsätta använda skon i flera månader till. Bra för din ekonomi och vår gemensamma miljö!

Sätt stopp för allt som fransar

Fransstopp tar bort fransar
Stoppar fransarna att bli fler

Att det uppstår fransar på jeansens byxslut, tröjans ärmslut, skjortkrage eller runt knapphålen är inte speciellt ovanligt. Det kan eventuellt se snyggt ut till en början men om du inte fixar till det snart riskerar du att allt fransas sönder. Att klippa bort fransarna hjälper för stunden men är ingen hållbar lösning. Vill du sätta stopp för fransarna finns det en smart vätska som penslas på fransarna och ytan runtom fransarna. Vätskan sätter stopp för fransarna och fungerar mycket bra. Vätskan är inte särskilt bra för miljön men att slänga kläder och köpa nya är inte bättre. Alla nya kläder innehåller nämligen mängder av kemikalier dem också.

Små hål på barnens kläder

Emoji Blinkande öga | tygmärke
Laga små hål med tygmärken

Det uppstår alltid små hål, slitningar och revor på barnens kläder, jackor, regnkläder, mössor, vantar och överdragsbyxor. Fixar man till dessa små hål fort undviker man att de små hålen blir större. Det finns olika lösningar men en favorit är att stryka på roliga tygmärken för barn. Dessa tygmärken är tillverkade av antingen polyester eller bomull. Tygmärkena är alla broderade och kommer i en uppsjö storlekar och färger. Vi har varianter i reflex, tygmärken med motiv av tecknade figurer, pratbubblor, glitter och guldiga tygmärken. Vi har helt enkelt tygmärken för alla sorters behov, lösningar och lagningar. Normalt kostar tygmärken bara några tior och kan köpas i paket eller som singlar.

Fixa till slitna armbågar

Armbågarna är utsatta och slits ofta sönder. I synnerhet gäller det plagg med tunnare tyger som kavajer. Med ett par armbågslappar skyddar du för vidare slitage samtidigt som kavajen eller tröjan uppgraderas med snygga detaljer. Det finns flera sorters armbågslappar att välja mellan i olika material och färger. Att välja rätt armbågslapp är dock inte alltid enkelt. Speciellt när man inte kan känna efter. Detta har vi löst genom att förse alla våra lappar för armbågar med allt du behöver veta om grovlek, mått men även material och förslag på användningsområden.

Laga uppblåsbar pool & uppblåsbara leksaker

Laga hål badleksaker
Självhäftande lagningslapp för snabb lagning av badleksaker

För oss med barn hör det till vanligheterna att barnens alla uppblåsbara leksaker får hål och behöver lagas. Det kan vara hål i uppblåsbara pooler, badringar och andra uppblåsbara leksaker. Det som ofta har hänt är att det uppstått hål då barnen kommit åt någon vasst föremål på den uppblåsbara madrassen, poolen eller uppblåsbara badringen.

Badleksaker utsätts för slitningar, tryck och en hel del vatten. Det går absolut att laga med lagningslappar att klistra på. Se till att ytan på den uppblåsbara leksaken, badringen eller madrassen är torr och fri från smuts och fett. Därefter applicerar du en bit lagningslapp direkt över hålet och låter torka in. Det håller utan problem för tillfället. Vill du att det ska hålla under längre tid bör du låta lagningslappen torka in någon timma. Då håller det betydligt längre. Lagningslapparna är vattentäta och tål vatten.

När kläderna börjat tappa färgen

När kläderna börjar blekna och tappa färgen är det lätt att tro att t.ex byxorna är gamla och ska ersättas med nya byxor. Spar pengar och ta hand om dina byxor som det inte är något fel på. Det som hänt är att färgen naturligt lossnat från trådarna dina byxor består av. Färgen kommer flagna även från det nya paret du tänker du köpa. Att köpa nytt är därmed ganska meningslöst. Istället kan du använda smart textilfärg som färgar kläderna nästa gång du tvättar. Textilfärgen kommer i fler färger och inom ett par timmar så har du ett par byxor som ser ut som nya igen.

När plasten på skosnöret gått sönder

Att få igenom skosnöret genom skons hål är ingen konst så länge plastbiten på skosnöret är helt. Men när plastbiten längst ut på snörets

Flera varianter av dubbar för att laga trasiga skosnören
Piffa upp eller reparera skosnörena med stil

ände spruckit och gått sönder är det minst sagt frustrerande. Med dubbar att skruva på skosnörets ände löser du snabbt problemet. Dessutom blir det riktigt snyggt. Dubbarna finns i flera färger och kan återanvändas om och om igen. Dubbarna av mässing skruvar du fast på skosnöret.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen kommer vi att anta att du godkänner detta.