Laga neopren

Att laga exempelvis en våtdräkt eller swimrundräkt av neopren är kanske enklare än vad du tror – bara du lagar i tid. I detta inlägg ska vi guida dig i hur du lagar neopren med en lagningslapp att stryka på.

För dig som älskar vatten

Oavsett om du surfar, fiskar, paddlar eller dyker är det inte helt otänkbart att du använder dig av material på kroppen av neopren. Neopren tillhör en grupp syntetiskt gummi med flera intressanta egenskaper. Den främsta av dessa egenskaper är som skydd mot kyla i vatten. Dessutom är neopren som material utmärkt som stötdämpare vilket vid olika marina sporter är en fördel för att minska skaderisken.

Det ställs krav på materialet och det hör inte till ovanligheterna att neopren på ett eller annat sätt går sönder. Våtdräkter, swimrundräkter, vadarbyxor och liknande är nämligen plagg som naturligt åker på stryk. Vad som ofta händer är att sömmarna släpper. Dessutom är det inte ovanligt att man kommer åt något vasst så mindre revor eller hål uppstår. När det händer är det bra att laga innan skadan blir för stor.

reparera våtdräkt neopren
Lagningslapp som har stryks på neopren. Lappen är följsam, tunn men trots det slitstark. Dessutom är lagningen vattentät.

Så lagar du neopren

Det finns flera sätt för dig att laga neopren och det behöver inte vara svårt. Med en lagningslapp att stryka på är det enklare än du tror – dessutom hållbart. I syfte att underlätta guiden har vi tagit fram en förklarade video där vi visar exakt hur man stryker på men även hur hållbart resultatet blir.

  • Börja med att ställa in strykjärnet på 2 prickar. Stäng av ångan.
  • Med sax klipper du ut passande bit remsa större än hålet du ska laga
  • Runda hörnen.
  • Placera lappen direkt över hålet
  • Stryk nu direkt på lappen. Stryk genom att pressa med strykjärnets nos direkt på remsan. Viktigt är att strykjärnet inte kommer åt dräkten utan endast lappen
  • Var noga med att pressa/stryka på hela lappen inklusive hörnen och längs med själva reman
  • Du är klar när du det är lite glansigt runtom remsan. Det glansiga är nämligen limmet som flutit ut en aning. Då vet vi att limmet har smält.
  • Klar ✅

Om hålet är genom hela tyget gör du om samma process genom att vända plagget ut och in.

 

Avslutningsvis

Din våtdräkt får utstå mycket och förr eller senare uppstår små hål och revor. Ju tidigare du lagar desto bättre. Som videon visar blir resultatet även hållbart.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *