Tips på hur du förlänger livslängden på allt från möbler, kläder till skor

Alla produkter vi konsumerar är tillverkade av material som vi människor utvunnit från naturen. Ju mer vi köper desto mer måste vi utvinna vilket belastar miljön. När råmaterialet är utvunnet ska materialet dessutom genomgå en förädling vilket också belastar miljön. Blir vi bättre på att ta hand om det vi en gång konsumerat förskjuter vi konsumtionen till framtiden. Som konsekvens minskar pressen på miljön.

I detta inlägg ska vi ge några tips på hur du med enkla medel kan förlänga livslängden på allt från möbler, heminredning men även till skor och kläder – något vi konsumerar mycket av.

Vård av möbler

Möbler tillverkas av alla möjliga material. Vanligtvis är möbler tillverkade av metall men även plast till bearbetat naturmaterial av bomull eller trä. Kantstötta möbler kan förfula möbler och därmed sporra till att konsumera nytt. Detta gäller särskilt möbler av lågt värde och som också är billigt att handla nytt. Men tänk om det går att med enkla medel uppgradera dina möbler utan att det tar vare sig mycket tid eller pengar.

Möbelpennor som maskerar repor

Att maskera repor och kantstötta möbler med Möbelpennor är något fler ger sig på att prova. Pennorna för möbler kommer i två varianter. Den ena sorten påminner om en helt vanlig tuschpenna. Skillnaden mot vanliga tuschpennor är att möbelpennor är tillverkade med anpassad udd. Dessutom kommer dessa pennor i färger som påminner om flera olika träslag. I samma paket får du även med vaxkritor. Dessa kritor värms upp för att sedan spackla större repor på både golv och möbler. Även dessa vaxkritor kommer i färger som påminner om alla vanliga träslag som teak, ek, lönn och björk. Det vi upptäckt i användandet av möbelpennor är att pennorna maskerar många sorters möbler från Ikea. Framförallt gäller det möbler med träfiberskivor med akryl- eller polyesterfärg.

möbelpennor
Maskera repor och kantstötta möbler med möbelpennor

Bilden nedan visar hallskåpet Hemne från Ikea. Tyvärr har vi ingen före- och efterbild så det du ser nedan är en efterbild. Innan möbelpennan i rätt kulör målades på såg skapet relativt slitet ut. Då denna modell är mörk syntes alla repor och slitna kanter tydligt. Med möbelpennan gick det på någon minut så såg hallmöbeln ut som ny igen.

Laga skinn- och lädermöbler

Många möbler – framförallt stolar och säten – är av skinnmaterial. Inte sällan är det skinnmaterialet av syntet och kallas syntetläder. Materialet är vattentätt och hållbart. Trots detta kan det uppstå små hål och revor på skinnet. Att klä om möbler gör den händiga utan problem. Men det kostar fortfarande tid och pengar. Att lämna in för åtgärd kan vara kostsamt. Att klistra på en självhäftande läderlapp kan vara svaret i många fall.

Självhäftande läderlappar kommer i flera färger och storlekar. Dessa lappar av syntetläder har rätt struktur och känsla och därmed utseende. Att klistra på dessa lappar över hål och revor är enkelt och resultatet blir allt från ok till mycket bra. Det som avgör är ju naturligtvis hur skadan ser ut och var skadan uppstått. Att förlänga livet på skinnmaterial som annars hade gått till återbruket är klokt om du vill förskjuta konsumtionen till framtiden.

Vårda golv

Många hem i Sverige består av olika slags trägolv och trägolv repas enkelt. Att fixa till skavanker och repor kan göras på flera sätt. Exempelvis kan man slipa golven, lägga nya golv men man kan även förebygga många skador på golvet. Det absolut enklaste sättet att vårda golven i våra hem är att förse våra möbler med möbeltassar. Det finns en uppsjö möbeltassar på marknaden och dom populäraste varianterna är självhäftande möbeltassar. Rengör bara ytan på stolsbenet undertill och klistra därefter på en möbeltass. En möbeltass minskar inte bara risker för repor – tassarna sänker även ljudnivån i rummet när möblerna dras fram och tillbaka.

möbeltassar svarta 20 mm
Repfria golv får du med möbeltassar

Uppgradera, vårda och förnya skor

Skor är något vi regelbundet handlar mycket av. Skor består likt många andra produkter av flera material. Vanligt förekommande material är syntet av olika slag. Förlänger vi livslängden på skorna vi bär minskar vi även behovet av att utvinna mer olja än nödvändigt.

Sneakersrengöring som passar alla skor

Skor vi bär ofta blir forts smutsiga. Att rengöra skor tillverkade av flera material har aldrig varit enklare. Med rätt typ av skorengöring kan man uppnå en ny känsla på ett par sneakers på under 5 minuter. Vita sneakers blir vita igen och ursprungsfärgerna kan återupplivas. På videon nedan ser du hur ett par ett år gamla sneakers rengörs och hur fint resultatet blir. Att rengöra sneakers är dessutom riktigt tillfredsställande.

Före rengöring och efter rengöring av Sneakers
Bra skorengöring för sneakers eller andra skor. Med bra rengöringskit snyggar du till skor tillverkade av olika material.

Vårda skosnören

När skosnörets plastdubbarna går sönder vilket händer relativt ofta kan skons helhetsintryck se fult ut. När det ser fult ut upplever vi ofta att vi behöver handla ett par nya skor. Men om det går att laga ett par plastdubbar på skornas skosnören är det klart vi ska ge det ett försök. Plastdubbar kan inte riktigt lagas men kan ersättas med enkla medel. På Laglappen kan du beställa hem dubbar av metall som du skruvar fast på skosnörets ändar. I din leverans får du inte bara dubbar i olika färger utan även en liten skruvmejsel. Bäst av allt är att dessa dubbar kan återanvändas om och om igen.

Förebygg trasiga hälkappor i skorna

Vi som bär sneakers vet att skorna kan gå sönder. Antingen släpper sulan eller så nöts hälkappan sönder. Skornas hälkappa är det partiet på skorna där fotens häl är placerad i skorna. Att laga en trasig hälkappa kan man göra relativt enkelt med exempelvis textillim och en läderbit. Det finns även praktiska skydd anpassade för skor med en självhäftande baksida. Följ bara instruktionen och klistra på enligt anvisningen så blir resultatet ofta hållbart och snyggt. Hälkappor för skorna kan du beställa hem i flera färger och storlekar.

hälkappa laga skor före och efter
Självhäftande hälkappor att laga trasiga skor med

Släpper sulan kan du använda skoreparationslim från Rubberfix vilket är ett gummiaktigt lim anpassat för bl a skor. Är det istället någon tygbit på skorna som släppt kan du i flera fall använda textillim.

Vårda och laga kläder

På Laglappen finner du en mängd prylar för enkel lagning av både kläder och skor. På senare tid flera andra reprationskit. Att lappa små hål med påstrykbara tygmärken är inte bara enkelt utan även snyggt. Dessutom får kläderna du lappar och lagar en personlig touch. På Laglappen finner du idag ett mycket stort utbud av broderade tygmärken och andra laglappar för kläder. Något som vi noterat blivit mer populärt är att förse slitna armbågar med så kallade armbågslappar. Dessa armskydd fungerar även utmärkt till att förebygga slitna armbågar på kavajer, rockar och tröjor.

Faststruket tygmärke - Guide
Laga små hål och revor med tygmärken att stryka på kläder.

Vårda och laga dunjackor och likande material

Många material idag är tillverkade med tunt känsligt material. Det vi tänker på är framförallt dunjackor av olika slag. Små fläckar, brännmärken, revor eller hål kan lätt förfula en jacka. Dessutom kan små hål och revor snabbt blir större och därmed förstöra jackans utseende och funktion fort. Att laga små hål och revor, maskera fläckar eller brännmärken på exempelvis jackor är enkelt gjort men även billigt. Att laga en jacka genom att vårda vid behov görs absolut bäst med självhäftande lagningslappar att klistra på direkt över hålet. Lagningen blir hållbar och det går dessutom fort. I videon nedan visar vi hur det fungerar och ser ut vid applicering av lagningslappar på kläder.

Montering av självhäftande lagningslapp
Lagningslappar för dunjacka. Går enkelt att bara klistra på och förlänga livslängden på plaggen du gillar.

Att laga hål på material med grövre material och material som dessutom utsätts för vind och rusk (och som sällan tvättas) kan göras med självhäftande lappar med mycket god vidhäftning. Dessa lappar är transparenta men även elastiska. Denna kombination gör att lapparna inte bara fäster på många slags material – lagningen blir dessutom hållbar och klarar olika utomhusklimat väl.

Sammanfattningvis

Att förlänga livslängden på det vi redan kan göras med enkla medel. Laglappen.se har som mål att samla allt inom vård och lagning under ett och samma tak. Genom att tillhandahålla ett stort utbud produkter för allt inom enkel lagning hoppas vi till att inspirera dig att vårda, laga och ta hand om det du redan har. Med videomaterial, informativa texter och bilder hoppas vi även att dina köp blir välgrundade och att du som kund blir nöjd. Framförallt hoppas vi att du som vill vårda och laga också lyckas med den uppgiften. Lyckas fler förlänga livslängden på kläder, möbler och skor minskar samtidigt behovet av eskalerande utvinning av jungfruliga råvaror – det är bra för oss alla och även framtida generationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *