Svar på dina 3 vanligaste frågor om självhäftande lagningslappar

Våra självhäftande lagningslappar har blivit omtyckta bland kunderna. Populariteten verkar växa. Det kan härledas till ökad användning av tunna yttertyger som lätt skadas. Dessutom uppskattar fler användare möjligheten att själva reparera kläder enkelt och effektivt med våra lagningslappar.

I detta inlägg ska vi svara på de 3 mest frekventa frågorna våra besökare undrar över.

Är det säkert att maskintvätta kläder lappade med Laglappens självhäftande lagningslappar?

Visst går det men det beror på en mängd olika variabler. Låt oss börja med att kika på vad för plagg en självhäftande lagningslapp normalt används till.

Svart dunjacka med reva som behöver lagas
Denna reva kan lagas med en lagningslapp

Bilden illustrerar en vanligt förekommande skada på en typ av jacka som lätt kan få hål och revor. Sådana jackor använder vi normalt på vintern och är ofta tillverkade i ett tunt tyg, som är mer eller mindre slätt. Ju slätare väv desto tunnare brukar tyget vara.

Beroende på tillverkarens tvättanvisningar bör du sköta om dessa jackor på olika sätt. Följer man medföljande tvättråd klarar sig våra självhäftande lappar normalt utan problem. Tvättråden brukar vara handtvätt eller maskintvätt i låg värme, högst 40 °C men gärna lägre. Dessutom rekommenderar flera tillverkare att inte använda sköljmedel, och i vissa fall även särskilt anpassat tvättmedel. Ser vi istället på dyrare jackor brukar man normalt hänvisa till professionella tvätterier.

Vad flera tillverkare också rekommenderar är att inte tvätta jackor som fyller upp stora delar av trumman. Detta då det finns risk för att det blir för varmt och att värmen då kan förstöra yttertyget och framförallt tygets särskilda egenskaper.

Följs tvättråden ovan kan vi därför med relativt god säkerhet nästan lova att våra lappar fungerar mer än väl, även efter tvätt. Detta under förutsättning att man följt vår guide och att man i övrigt förhållit sig till våra rekommendationer.

Klarar lapparna från Laglappen av att torktumlas?

Ja, i låga grader är det sällan något problem. Är det en dunjacka du tvättat och nu vill torka bör du förhålla dig till tillverkarens anvisningar. Normalt går det bra att torka en dunjacka i en större torktumlare. Den större tumlaren är bra för att undvika överhettning, vilket i värsta fall kan smälta din jacka. Flera tillverkare rekommenderar dessutom att man med jämna mellanrum avbryter programmet för att skaka om jackan så att dunet inte klumpar ihop sig. Detta kan du också undvika om du kastar in ett par tennisbollar i tumlaren vilket då minimerar riskerna för att fodringen inte klumpar ihop sig.

Följer man råden om torktumling kan vi därför med relativt god säkerhet nästan lova att våra lappar fungerar mer än väl även efter tvätt. Detta under förutsättning att man följt vår guide och att man i övrigt förhållit sig till våra rekommendationer.

laga dunjackan
reparation av vindjacka med en självhäftande laglapp

Vad behöver jag tänka på innan jag klistrar fast lappen?

Följs tvättråden ovan kan vi därför med relativt god säkerhet nästan lova att våra lappar fungerar mer än väl, även efter tvätt. Detta under förutsättning att man följt vår guide och att man i övrigt förhållit sig till våra rekommendationer.

Det finns några få men viktiga saker att tänka på för bästa hållbarhet och hållbarhet över tid. Det ena är att lapparna inte fäster särskilt bra om tyget är impregnerat. Om jackan är ny så är den högst sannolikt impregnerad. En impregnerad yta syftar till att stöta bort både vatten och smuts och påverkar naturligtvis även lappens självhäftande egenskaper. Är det en ny jacka du vill lappa är det därför viktigt att du först tvättar ytan runtom hålet du vill lappa tills du får bort all impregnering. Detta kan du göra med ljummet vatten och diskmedel men gärna om möjligt med desinficerande våtservetter.

Avslutningsvis hoppas vi med denna artikel att du fått behållning och lärt dig något nytt – men givetvis att du också fått svar på vanligt förekommande frågor om vad du kan förvänta dig av självhäftande lagningslappar.

SvartSvart
Svart 4-packSvart 4-pack
MörkblåMörkblå
Mörkblå 4-packMörkblå 4-pack
+31
79 kr199 kr

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *