Varför laga byxor när man kan köpa nytt?

I flera fall är det faktiskt billigare att köpa nytt. Men i ännu fler fall är det betydligt billigare att laga.

Bättre för miljön om vi lappar våra byxor

Genom att laga kläder med laglappar håller byxorna längre. Genom att laglappa jeans får jeansen nytt liv och kan se snyggare ut. Om vi använder byxorna längre minskar behovet av att köpa nytt. Det kallas för att förlänga livslängden på plagget.

Genom att minska på vår konsumtion minskar vi samtidigt belastningen på miljön.

Det krävs stora mängder resurser för att tillverka ett par jeans. Om vi alltså använder de jeans vi redan har, och tar hand om jeansen, minskar behovet av att konsumera nytt. Det är dessutom väldigt enkelt att beställa ett par snygga laglappar till jeansen. Ännu enklare är det att stryka på lappen på byxan och går fort – 45 sekunder!

Vad är Jeans tillverkade av?

Många jeans är tillverkade av bomull. Det finns konventionellt odlad bomull och ekologiskt odlad bomull. Den konventionellt odlade bomullen är billigare men samtidigt inte bra för jordarna. Detta då det använts mycket bekämpningsmedel i odlingarna av bomullsväxten. Bekämpningsmedlet dränerar jordens naturliga liv.

De ekologiskt odlade bomullen är bättre för jordarna men samtidigt dyrare och kräver större åkerarealer – vilket i sin tur minskar produktionen av areal för odling av mat.

Bomullen kan även i flera jeans blandas med andra kemiskt framställda fibrer som Polyester, Elastan, Viskos. Dessa material tillsätts bomullen då de bidrar med vissa elastiska egenskaper. Dessa kemiskt framställda material kan vara cancerframkallande, kräver kemisk behandling och förorenar våra hav och släpper ut mikroplaster i våra hav.

Tråd- och tygtillverkning

När råvarorna samlats fraktas dessa till stora industrier där fibrerna ska spinnas till trådar. När trådarna är spunna skickas dessa vidare för att vävas till tyg. Hela denna process kräver stora mängder energi.

Färgning av jeanstyg

När tyget är framställt färgas tyget beroende på vad vi som konsumenter vill ha. Populära färger är olika nyanser av blått men även svarta färger i olika nyanser. Processen att färga tygerna kräver resurser och flera olika kemikalier. Beroende på tillverkningsland finns det mer eller mindre reglering kring utsläpp av kemiskt avfall.

Tillverkning av jeansen

När tyget är framställt skickas tyget vidare till sömnadsfabrikerna. Det är med sömnadsfabrikerna som stora klädtillverkare ingår samarbeten med och priset på tillverkningen är i många fall avgörande.

Från Sömnadsfabriken till Sverige

När jeansen är tillverkade skickas jeansen från länder långt borta till Sverige. Denna process är energiintensiv då fraktbolagen drivs av olja. Väl i Sverige paketeras varorna, fraktas och skickas land och rike runt till konsumenterna. Denna distribution är också mycket energikrävande och drivs även den till stor del av olja.

Köpa nytt är billigt!

Att köpa nya jeans är billigt. Går du in på stora näthandlare kan du för en hundring köpa ett par jeans. Det är inte mycket. Så varför inte bara köpa nytt istället för att laga? Svaret på den frågan bör vara given när vi vet vad det faktiskt kostar att ständigt köpa nytt istället för att laga och ta hand om det vi redan har.

Laga dina byxor, tröjor, jackor och ytterplagg

Det finns idag många smarta och enkla lösningar för den som vill laga sina kläder. Många tjänster är förhållandevis billiga. Gå till skräddaren och få hjälp med dina trasiga kläder eller köp laglappar för jeansen och fixa enklare hål själv. Lappa redan utsatta områden på barnens kläder innan det uppstår oundvikliga hål. Ett par laglappar kostar inte mer än några tior och förlänger livet på dina plagg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *