Hål i Luftmadrass | Vilken lagningslapp?

Att få hål i en luftmadrass är något frustrerande – speciellt om luftmadrassen varit sparsamt använd. I detta inlägg reder vi ut vilken lagningslapp du ska använda men även hur du lagar hålet i luftmadrassen. 

Vad är en lagningslapp?

En lagningslapp för luftmadrasser kan vara tillverkad av olika material. Vanligt förekommande material är nylon, polyester eller TPU. Färgerna kan skilja lapparna åt men även strukturen. Dessutom kan vissa lappar vara transparenta. Som om inte det vore nog skiljer sig även kvalitén åt beroende av varumärke. Vissa lagningslappar fäster helt enkelt inte på särskilt mycket alls.

Baksidan av en lapp är normalt självhäftande och alla lappar kommer på en bärare. Det som framförallt skiljer olika självhäftande lagningslappar åt är förmågan att fästa samt hållbarheten.

Beroende på användningsområde spelar förmågan att fästa mer eller mindre roll. Om det exempelvis uppstått hål på en gummibåt eller luftmadrass ställs såklart högre krav på lagningslappen än om ett paraply eller dunjacka ska lagas.

Olika typer av självhäftande lagningslappar

Är luftmadrassens yttre av ett slätt plastmaterial är det enkelt att laga ett hål med en enklare form av självhäftande lagningslapp . Lapparna vi hänvisar till kommer i flera olika färger och varje ark är ca 10 x 20 cm. Du kan alltså klippa ut passande bitar själv. Lapparna är enkla att jobba med och ett paket räcker till flera lagningar. Denna typ av lapp är tillverkad av nylon och finns i flera färger.

Pronty - Självhäftande Lagningslapp. Blå
Ett blad självhäftande lagningslapp med storleken 10×20 cm

Är du ute efter en enkel och snabb lagning fungerar ovanstående laglappar bra. Är du ute efter en mer permanent lagning rekommenderar vi lagningslappar för dig med krav tillverkade av TPU. Fördelen med TPU är att lagningslapparna är elastiska och fäster enormt bra bara man följer instruktionerna.

Laga hål i luftmadrassen

När du beställt hem din lagningslapp är det bara att börja laga hålet på luftmadrassen. I denna guide visar vi steg för steg hur du lagar hål i madrassen med elastiska lappar. Samma principer du finner i denna guide gäller även andra uppblåsbara leksaker och pooler. 

I detta fall har det uppstått ett större hål överst på badmadrassens kudde. Hålen kom till från en olycka där man lyckas skära ner en kniv genom en kartongbit där badmadrassen låg under kartongbiten.

Luftmadrass med hål
Luftmadrass med hål som ska lagas

Hålet är ännu inte för stort vilket gör det enkelt att lagas. Om hålet varit större kanske det inte går att laga alls men ser det ut att fungera ska man ge det en chans. I detta fall är vi övertygade om att det går.

Rengör ytan runtom hålet

Till att börja med tvättar vi ytan runtomkring hålet med desinficerande våtservetter. Öppna förpackningen och ta ut servetten. Därefter gnuggar du rent ytan runt och över hålet. Servetterna ingår i köpet. Nyttan med att desinficerande våtservetter är att ytan som tvättas rengörs på djupet vilket gör att lagningslappen får ett betydligt bättre fäste.

Rengör luftmadrassen
Rengör runtom hålen som ska lagas

Klipp till passande bitar och runda hörnen

När ytan som ska lagas är ren, fri från fett samt torr är det dags att ta fram lagningslappen. Ta nu fram saxen och klipp ut en bit några centimeter större än hålet du ska laga. Därefter klipper du till och rundar hörnen. Genom att runda av hörnen och få bort vassa kanter får lappen betydligt bättre fäste.

Lagningslapp som klipps med sax
Klipp ut passande bit och runda till hörnen innan du klistrar på

Klistra på

Nu lossar du lappen från bäraren och klistrar på lappen över hålet. Var noga när du klistrar på lagningslappen så att det inte uppstår luftbubblor mellan lagningslappen och luftmadrassen. Om det uppstått luftbubblor kan du pressa ut bubblorna med tummen. Arbeta sedan in lagningslappen mot luftmadrassen.

Tryck med tummarna på lagningslappen
Klistra på laglappen över hålet och låt torka. Tryck hårt med tummarna.

Låt torka

Nu är luftmadrassen lagad och går att använda men vi rekommenderar att låta lagningen sjunka in en timme – gärna ett dygn för bästa möjliga resultat.

Lappad luftmadrass
Klar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *