Fogpennor, fungerar dom bra?

Frågorna kring pennor att måla fog är många. I denna artikel ska vi ge oss i kast med besvara vanligt förekommande frågor om fogpennor. Målsättningen med detta inlägg är att du ska få grundlig information innan ett eventuellt köp av en kakelpenna. Artikeln syftar inte till att jämföra pennor. Pennorna vi testar och beskriver är från från Laglappen.

Vad är en fogpenna?

En fogpenna är i praktiken en helt vanlig penna med skillnaden att den är anpassad för fog. Anpassningen består av att färgen inte täpper igen fogen. Dessutom är pennan vattenbaserad men även giftfri. En fogpenna är även försedd med ett stift anpassad för att måla raspig och hård fog. Sist men inte minst är tillströmningen av färg från behållaren ner till stiftet konstruerat för att rinna jämt och fylligt.

Men locket på har pennan storleken av en vanlig whiteboard-penna. Längden är 140 mm och diametern på pennan är 14 mm. Detta gör att pennan är enkel att greppa och hantera. Fogpennor kommer i flera färger där vita eller grå fogpennor är vanligt förekommande. Men det finns även nyanser av vita fogpennor.

Hur fungerar en fogpenna?

För att ge dig som läser en bra förståelse för hur fogpennan fungerar är vi i färd med att skapa en demovideo (kommer snart). Inför inspelningen har vi själva kaklat ihop två kvadrater mosaik och sedan fogat med fog från Kiilto. Färgen på fogen heter Bommulsvit. Bilden visar helheten på produktionen där vi alltså har placerat mosaiken på en svartfärgad byrå. Fogningen är inte gjort av en fackman men för detta syfte fyller den sin funktion.

Färdigkaklad mosaik
Fogning av kakel inför inspelning av demovideo av fogpenna

Hur många fogpennor behöver man?

En (1) penna räcker till ca 50-70 meter fog där fogen är 2-3 mm bred. För att besvara frågan hur många pennor du behöver beställa till ditt kök eller badrum behöver du först undersöka antal längder fog du ska måla. Dessutom ska du också ta i beräkningen att en ommålning av en redan målad fog tar färg från pennan.

För vem är fogpennan för?

Kort och gott är fogpennan något för dig som vill fräscha upp missfärgad och ful gammal fog. Många som målar till en ny fog är samstämmiga och upplever att helhetsintrycket förbättras avsevärt med fräsch fog. Istället för att riva ut ett helt badrum kan det i många fall räcka med nya möbler till badrummet och lite fräsch fog. Kanske nya mattor och eventuellt nya handdukar. Att skjuta en hel renovering till framtiden kan vara klokt i många fall.

Nå, är fogpennor något att testa eller inte?

För att avslutningsvis besvara frågan om fogpennor fungerar bra eller inte lämnar vi det till dig att besvara. Förutom praktisk information om pennorna har du även tagit del av fakta om pennorna. Dessutom kommer du snart att få se pennorna användas på riktigt. Detta i synnerhet tror vi kan hjälpa dig att bilda dig en uppfattning om pennornas funktion och kvalité.

Är du intresserad av att prova på idén om att måla gammal fog kan du beställa dina fogpennor via denna länk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *