Tips: Hur klistra fast reflex-klistermärken på kläder

Såhär års är det många som söker efter reflexer att klistra på kläder. Många föredrar bekvämligheten med att alltid bära reflex utan att behöva komma ihåg att ta med sig reflexer. Reflexer att klistra fast på jackan, skorna eller väskan är ett smart alternativ för oss som annars lätt glömmer alla lösa reflexer hemma där reflexer knappast gör något nytta alls.

Men hur bra fungerar det egentligen att klistra fast reflexer på tyger och vad bör man tänka på?

Tips för dig som vill klistra på reflexer på kläder och skor

Klistermärken av reflex att klistra på kläder kan fungera jättebra i vissa fall och i andra fall inte alls. Det som avgör om reflexen fäster på tyger är:

  • Vilket sorts tyg du vill fästa reflexen på
  • Var någonstans på tyget du vill klistra fast reflexen
  • Hur du klistrar på reflexen
  • Formen på klistermärket

Beroende på dessa fyra variabler kan du få mer eller mindre lyckade resultat. Läs och lär! 🤓

På vilka tyger kan du klistra fast reflexer?

För att besvara frågan så enkelt som möjligt tänk såhär: Ju mer yta klistret kan fästa på desto bättre. Ju tätare tyg desto bättre. Om du tänker dig ett plagg av ett syntetmaterial tillverkad av tråd med täta fibrer så förbättrar du chanserna för klistret att fästa. Vill du istället klistra fast reflexer på exempelvis naturmaterial som bomull eller ull kan du inte förvänta dig särskilt bra resultat. Undersök därför materialet du vill fästa reflexer på innan du klistrar fast reflexen. Ju tätare tyg desto bättre!

Var någonstans på plaggen ska du fästa reflexen-klistermärket?

Vissa ytor på jackor, byxor, väskor eller skor utsätts för mer eller mindre spänning. Du vill klistra fast reflexer på ställen på tyget som utsätts för minst möjliga spänning och på ytor som skrynklar sig minst. Om du tänker dig jackans övre delar eller byxornas nedre delar tänker du rätt. Om du tänker skornas bakre delar eller väskans mer fasta delar har du kommit en lång väg i tankeprocessen.

Hur klistra fast reflexerna

Klistra bara fast reflexerna på ytor som är rena och torra. Ju närmare materialet klistret ska fästa mot desto bättre. Klistrar du fast reflexen på smuts fäster klistret på smutsen och inte materialet du vill fästa klistret mot. Se därför till att materialet du vill fästa på är rent.

Dessutom ska med fast tumme trycka till reflexen hårt mot tyget. Detta gör så att klistret kommer ner längre ner i tygets fibrer. Dessutom så minimerar du mängden luftbubblor som kan ha skapats mellan reflexen och tyget. Slutligen vill vi tipsa om att klistra på reflexen i rumstemperatur och låt därefter klistret få vila en stund. Gärna 24 h.

Av erfarenhet vet vi att man är nyfiken på att känna sig för för hur bra reflexen sitter. Man börjar därför pilla på sidorna. Undvik det för risken är stor att du pillar för hårt och att reflexen släpper i onödan. Är du sugen på att känna efter känn då efter försiktigt så är det ingen fara.

Klistermärkets form

Sist men inte minst vill vi tipsa dig om att formen på reflexklistermärket är avgörande för om klistermärket kommer fästa bra eller inte. Ju fler hörn klistermärket har desto sämre. En reflex med formen som en stjärna eller ett hjärta är snyggt och kul – men inte särskilt bra. Detta för att hörnen längst ut har minimal yta med klister på. Kommer kanten då emot något släpper kanten troligen och detta är börjar på att reflexen kommer tappa sitt klister och snabbt falla av. Runda därför till hörnen och använd med fördel reflexklistermärken formade som cirklar eller rektanglar med rundade hörn.

Reflexer att klistra på kläder och andra tyger är något som växer i populäritet. Många blir nöjda och får lyckade resultat och andra reflexjägare blir mindre nöjda. Följer du denna guide med tips är vi ganska säkra på att du blir en i gruppen av mycket nöjda reflexköpare. Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *