Komplett Guide: Vårda & förnya Sneakers

Att ha på sig ett par nya sneakers ger bäraren en trevlig och fräsch känsla. Tyvärr håller känslan i sig endast en kortare stund då skor naturligt blir smutsiga och slitna fort. Men med rätt skovårdsprodukter för dina sneakers kan du återfå ny-känslan utan att det kostar dig skjortan. Dessutom är det miljösmart att vårda skorna istället för att hela tiden köpa nytt.

Göra vita sneakers rena

Ofta är ett par sneakers konstruerade med olika sorters material. Det kan vara allt från syntetläder till riktigt läder men även bomull och såklart en sula av gummi. Med olika material tror man instinktivt att man behöver olika sorters skomedel. Men tänk om det finns ett medel som kan rengöra alla olika slags material på en och samma gång – och det gör det.

I videon nedan visar vi hur vi rengör ett par 1 år gamla sneakers från smuts. Skorna består av flera material och med samma medel rengör vi både ytter- och mellansulan men även ovandelen bestående av syntet och naturligt material – i en och samma rengöring. Att göra vita sneakers vita igen är lika enkelt det.

När skorna går sönder

När dina sneakers går sönder kan dom gå sönder på olika ställen beroende på. Normalt är det hälkappan på dina skor som nöts ut för att sedan bli ett hål. Därefter ser skorna inte speciellt roliga ut och man tolkar detta som om det är dags för ett par nya skor, men är det så? Det behöver inte vara så då trasiga hälkappor faktiskt går att laga. Detta görs på olika sätt. Många väljer att med textillim klistra fast en läderbit på hälkappan. Denna metod fungerar och är prisvärd givet att du har materialet hemma. Om inte går det att beställa hem självhäftande lappar med formen anpassad för hälkappan. Dessa är bara att klistra på och vidhäftningen är god. I videon nedan visar vi hur man gör men även hur lapparna för trasiga hälkappor ser ut.

laga hälkappan före och efter
Före- och efterbild på hur en trasig sko lagats med självhäftande lapp anpassad för trasig hälkappa

Tvätta eller byt ut dina skosnören

Vita skosnören blir fort smutsiga. Smutsiga skosnören ger ett tråkigt helhetsintryck. Att rengöra ett par skosnören är det enklaste och billigaste sättet att förnya. Vårt tips är att rengöra gamla skosnören för hand. Detta då plastdubbarna (plastskydden på skosnörets ände) är känsliga och kan lätt gå sönder i tvättmaskinen.

Vill du istället med enkla medel förnya utseendet kan ett par nya skosnören göra underverk. Idag finns skosnören i mängder av färger. Dessutom går det att få dessa snören med elastiska egenskaper vilket dessutom gör att du slipper knyta skorna. På Laglappen finner du ett stort utbud av elastiska skosnören i flera färger. I ditt köp ingår dessutom små metalldubbar vilka du knipsar fast på skosnörets ände.

Laga trasiga dubbar på skosnöret

Skosnören med trasiga plastdubbar är en vanlig syn. Att plastdubbar slits ut och går sönder är mer av en regel än undantag. Att laga dessa plastdubbar och samtidigt förnya skosnöret är enkelt och också prisvärt. För att laga ett par trasiga dubbar kan du beställa hem dubbar av metall. Dessa metalldubbar trär du på den trasiga plastdubben. Därefter skruvar du fast dubben med medföljande skruv. I din beställning får du även med en passande skruvmejsel. Nedan ser du en bild på olika dubbar av metall och hur slutresultatet blir.

Impregnera dina sneakers

Att impregnera skorna är smart av två skäl. Dels gör du skorna vattenavvisande men vad impregnerade skor också gör är att hålla smutsen borta. Det skaps alltså en skyddande yta mot både vatten och smuts. Med ett par impregnerade sneakers håller håller du skorna fräscha under längre tid än utan.

Impregnering av skor är dock inte specielt lyckat för miljön. Med med rätt typ av impregnering håller du smuts och väta borta från skorna samtidigt som belastningen på miljön minimeras. Svanenmärkt impregnering borgar för låg miljöbelastning och denna typ av impregnering kan du beställa hem från Laglappen. Dessutom fungerar impregneringen mer än väl även på kläder och ryggsäckar mm.

Sammanfattningsvis

Att vårda och förnya dina sneakers behöver inte vara svårt, tidskrävande eller dyrt. Med rätt skovårdsprodukter är det lätt att upprätthålla en god standard på skorna under längre tid. Dessutom är det smart ur miljösynpunkt att förskjuta konsumtionen genom att förlänga livslängden på skorna du redan har. Att det också är trevligt för plånboken är en bonus det också. Vi hoppas du fått ut något av denna guide och att du också blev inspirerad till att börja ta hand om dina skor.

PS På laglappen.se finner du många prylar inom enkel lagning – inte bara för skor utan för kläder och mycket mer DS

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *