Vilken reflex är bäst?

Idag kan vi konsumenter välja mellan mängder av reflexer på marknaden och reflexerna kommer i alla möjliga varianter. Du kan välja mellan hårda, mjuka och böjbara reflexer. Dessutom kan du välja reflexer i olika färger men även olika utseende. Beroende på dina preferenser finns det mer eller mindre bra reflexer.

Olika sorters reflexer

Den största skillnaden mellan reflexer är förmågan att reflektera tillbaka ljuset i samma riktning som ljuset kommer från. En annan stor skillnad är på vilket avstånd en reflex svarar på inkommande ljus. Du har säkert tänkt på vägskyltarnas reflexer inte bara kan kasta tillbaka ljuset som faller på framifrån utan även från sidorna. Dessutom kan detta ske på långa avstånd. Detta har att göra med hur det reflekterande materialet är utformat.

reflex för regnjacka
Påstrykbara reflexer är bra då du inte behöver tänka på att ta med dem – reflexerna följer nämligen alltid med ut.

Du kan prova detta fenomen. Ta med dig en reflex, en ficklampa och gå in i ett mörkt rum. Lys nu med ficklampan direkt mot reflexen. Antagligen ser du att reflexen lyser upp kraftigt. Men om du istället lyser med ficklampan snett framifrån reflekteras inte längre ljuset. Reflexens egenskaper att kasta tillbaka ljuset från den vinkeln ljuskällan kommer från är det som skiljer bra reflexer från mindre bra. Du vill nämligen inte vara beroende av hur exempelvis bilens strålkastare faller på dig, dina barn eller dina ägodelar.

Reflexer i andra roliga färger

Reflexer i andra roliga färger än traditionella färger som vit/grå/silver är helt klart snygga. Dessutom riktigt bra om syftet är annat än optimal reflektion. Det är idag mycket populärt med svarta reflexer att klistra på kläder. Nyttan är att svarta reflexer kan maskeras väl på mörka ytterkläder. Problemet är att svarta reflexer har sämre reflektiva egenskaper. Detta fenomen har att göra med att alla färger förutom ljusa färger naturligt är sämre på att reflektera ljus.

Den bästa reflexen

Oavsett hur bra ljuset kastas tillbaka från olika vinklar eller avstånd spelar det ingen roll så länge reflexerna inte alltid används. Den bästa reflexen är alltså den reflexen som alltid används.

Vi som är äldre än 30 år vet att den reflex man själv använde som liten var reflexbrickan föreställande en nalle eller uggla. Reflexbrickan var försedd med en tråd och satt fast i jack- eller overallfickan med en säkerhetsnål. Inte sällan kunde man sticka sig på nålen och mer ofta än sällan snörade allt ihop sig och tillslut försvann reflexen av oklara anledningar. Dessutom kunden dessa gamla reflexbrickor fastna lite överallt vilket var frustrerande.

Idag finns reflexer i flera material, färger, egenskaper och former. Reflexer finns att stryka på ytterkläderna men det finns även självhäftande reflexband att klippa till och klistra på kläder. Dessutom finns det självhäftande reflexer att klistra på cyklar, bilar, barnvagnar mm. Nyttan med dessa påpressbara reflexer eller reflex-klistermärken är att reflexerna alltid följer oavsett om vi cyklar, åker moppe, joggar eller går med barnvagnen. Reflexerna sitter ju nämligen alltid på plats vi behöver inte risker att tappa bort våra reflexer.

Vilken reflex ska du välja?

Vilken reflex du ska välja har att göra med vad du vill uppnå med reflexen. Är det att synas på bästa möjliga sätt i mörkret ska du välja en reflex gärna i silver, grå eller vit färg. Dessutom ska du välja en reflex som har en större reflekterande yta. Ju större reflexen är desto bättre.

Är du ute efter att även synas tydligt även under dagtid är det intressant med en varselfärgad reflexsele i exempelvis neon. Vill du istället hitta en balans mellan att synas ok i mörkret men utan att reflexen framhävs under dagtid kan en mörkare reflex vara något att ta kika på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen kommer vi att anta att du godkänner detta.